Great software... because we put People first

Media kit

Future Processing (w skrócie FP) to gliwickie przedsiębiorstwo informatyczne wytwarzające specjalistyczne oprogramowanie komputerowe na potrzeby międzynarodowego handlu, przemysłu i usług. Firma została założona w 2000 r. przez Jarosława Czaję i posiada wyłącznie polski kapitał. Obecnie FP zatrudnia ponad 750 osób, a biura firmy zlokalizowane są w Gliwicach i Opolu.

Szybki rozwój FP, sposób zarządzania i podejście do pracowników zostały docenione przez polskie i zagraniczne instytucje. Przedsiębiorstwo znajduje się w czołówce zestawienia Deloitte Technology Fast 500, wyróżniającego najdynamiczniej rozwijające się spółki technologiczne Europy Środkowej.

W badaniu Universum Student Survey firma zdobyła tytuł Idealnego Pracodawcy 2015 r. Jest także laureatem konkursu Top Pracodawca Województwa Śląskiego oraz konkursu Praktykodawca Roku Województwa Śląskiego, zajmując w nim w 2014 r. I miejsce, a w 2015 r. I wyróżnienie. Według raportu Computerworld TOP 200 z 2015r., FP zajmuje także 25 miejsce w rankingu polskich firm branży ICT o największym zysku netto za miniony rok, oraz znajduje się w pierwszej dziesiątce firm o największym wzroście zatrudnienia w 2014 r.

Raport magazynu ITwiz opublikowany w czerwcu 2015 r, umieścił FP na 7 miejscu pośród największych eksporterów usług IT w Polsce. Natomiast CLUTCH nazwał FP jednym z liderów polskiej branży IT – raport z 2015 r. „Top Poland-based Software and Web Developers”.

Sukces biznesowy FP, potwierdzony chociażby wysoką pozycją w wyżej wymienionych rankingach, to w dużej mierze zasługa unikalnej filozofii firmy. Założyciel firmy, Jarosław Czaja, wierzy, że kultura organizacyjna, zorientowana na satysfakcję zespołu, sprzyja podejmowaniu ambitnych wyzwań i wytwarzaniu wysokiej jakości oprogramowania.

W celu zapewnienia komfortowych warunków pracy, w 2010 r. rozpoczęto budowę parku technologicznego FPark w Nowych Gliwicach. Oprócz powierzchni biurowych znajduje się tam biblioteka, punkt przedszkolny dla dzieci pracowników oraz pokoje przeznaczone na relaks i rozrywkę, z których można korzystać także w godzinach pracy. W czerwcu 2014 r. otworzono Progressbar – kompleks zawierający część restauracyjną, siłownię i centrum SPA. Jesienią 2015 r. ukończono budowę kolejnego, czwartego już biurowca parku technologicznego FPark.

Dążenie do zapewnienia pracownikom przyjaznej atmosfery pracy oraz możliwości poszerzania swoich indywidualnych zainteresowań i pasji, doprowadziło do utworzenia FP Academy – jednostki szkoleniowej odpowiedzialnej za wszechstronny rozwój zespołu FP. W organizowanych przez nią wykładach i warsztatach, pozwalających na zdobywanie i rozwijanie kompetencji, może wziąć udział każdy z pracowników. FP Academy wspiera także liczne inicjatywy mające na celu wymianę wiedzy i doświadczeń między światem nauki i biznesu.

Od momentu powstania, FP ściśle współpracuje z uczelniami wyższymi i w latach 2012 – 2015 podpisała listy intencyjne z Politechniką Śląską w Gliwicach, Uniwersytetem Śląskim w Sosnowcu, Uniwersytetem Opolskim i Politechniką Opolską. W 2013 r. firma ufundowała nowoczesne laboratoria informatyczne na Politechnice Śląskiej w Gliwicach oraz Uniwersytecie Śląskim w Sosnowcu. Na wspomnianych uczelniach pracownicy FP przeprowadzają cykl wykładów „Dobre Praktyki Tworzenia Oprogramowania”, a na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach występowali na kolejnych edycjach konferencji New Media Day.

Powyższe inicjatywy wpisują się w działalność CSR firmy i mają na celu wspierać wymianę wiedzy i doświadczeń między światem nauki i biznesu. Pracownicy firmy dzielą się swoją wiedzą jako prelegenci konferencji technicznych (np. 4Developers, JDD, Confitura, PHPCon, TestWell), branżowych (np. TEDx Rawa River, UX Poland) i naukowych (np. BDAS, IEEE ICIP, GECCO, EVO, IEEE FG, RSNA). Są także wykładowcami na Uniwersytecie Śląskim w Sosnowcu, gdzie prowadzą pierwszą w Polsce specjalizację pn. „Inżynieria Jakości Oprogramowania” oraz na Politechnice Śląskiej, gdzie prowadzą autorski przedmiot pn. „Tworzenie oprogramowania w zmiennym środowisku biznesowym”. Każdego roku organizują także program dwumiesięcznych, płatnych praktyk studenckich umożliwiających zdobycie kompetencji Inżyniera Oprogramowania i podjęcie pracy przy międzynarodowych projektach IT.

Ponadto, Future Processing jest organizatorem licznych wykładów, warsztatów i szkoleń, a także takich wydarzeń jak konferencje FutureDevDay i Quality Excites oraz maraton programistyczny Deadline24.

Oni już nam zaufali. Ty też zostań naszym Klientem